Uzasadnić arcsin1+x=1
stephen: Mam za zadanie uzasadnić, że arcsinx+x=1 w przedziale (0,1) ma dokładnie 1 rozwiązanie. Koś
coś?
25 cze 16:30
Janek191:

f(x) = arcsin x + x − 1
| | 1 | |
f '(x) = |
| + 1 > 0 dla x ∊ ( 0, 1) |
| | √1 − x2 | |
więc f jest rosnąca w ( 0, 1)
25 cze 16:35
stephen: Dzięki!
25 cze 16:40
Adamm: f(x) jest rosnąca
a ponieważ jest ciągła, oraz f(0)=−1<0, f(1)=π/2>0 to istnieje co najmniej jeden pierwiastek x
taki że x∊(0;1)
no ale jest rosnąca, więc więcej niż jeden być nie może
25 cze 16:42