wyznacz zbiór
Michał: ∀ n∊N\{0} (1≤x≤5n) gdzie x ∊ R
25 cze 16:22
Adamm: x∊∅
25 cze 16:23
Michał: A można wiedzieć jak to zrobić krok po kroku, i dlaczego akurat zbiór pusty?
25 cze 16:27
Adamm: równanie jest spełnione dla każdego n∊ℕ\{0}
zatem również dla n=6
1≤x≤5/6 to tym bardziej 1≤5/6, sprzeczność
25 cze 16:36
Michał: Ok teraz rozumiem, a jak by wyglądało wykonanie takiego zadania gdyby znak ∀ zastapic znakiem
∃?
25 cze 16:41
Adamm: jeśli dla danego x istniałoby takie n∊ℕ\{0} że nierówność zachodzi, to tym bardziej
zachodziłoby dla n=1
czyli dla n=1 mamy nierówność najogólniejszą
x∊<1; 5>
25 cze 16:50
jc:
x=0 spełnia dla każdego n>0 nierówność 0≤x≤2/n.
Jest to jedyna taka liczba, a więc szukanym zbiorem jest zbiór {0}.
25 cze 16:56
Adamm: jc
z choinki się urwałeś
25 cze 16:57
jc: A co, nie jest tak? Dla jakiego n>0, 5/n < 0?
25 cze 17:10
jc: Po prostu w pierwszym zadaniu mamy {0}, a nie zbiór pusty (x∊R).
25 cze 17:23
Michał: Dzięki, Adamm. Chociaż zastanawia mnie jak mam to zapisać na papierze tak żeby mi to uznali :c
A mógłbyś jeszcze pomóc z tym przykładem?
∀ n∊N\{0} (−2n≤x≤0) gdzie x ∊ R
25 cze 17:23
Adamm: | | 2 | |
mamy dane x<0 które spełnia równanie − |
| ≤x≤0 dla każdego n |
| | n | |
zatem obierając n=E(−2/x)+1 (Ex oznacza część całkowitą, możemy tak obrać ponieważ
−2/x>0 a zarazem E(−2/x)≥0, skąd E(−2/x)+1≥1) i wstawiając do nierówności
| | 2 | |
ale zachodzą nierówności E(−2/x)+1>− |
| ≥E(−2/x) skąd |
| | x | |
E(−2/x)+1>E(−2/x)+1, sprzeczność
| | 2 | |
dla x=0 równość zachodzi, ponieważ mamy − |
| <0 dla każdego n∊ℕ\{0} |
| | n | |
zatem nasz zbiór to {0}
25 cze 17:52
Michał: Dzięki jeszcze raz
25 cze 17:55