funkcje-obliczanie granic
rocky: | | x2−9 | | x2−9 | |
Witam , Oblicz granicę limx→3 |
| oraz limx→−3 |
| ..wiem że w |
| | |x|−3 | | |x|−3 | |
pierwszym przykładziie |x|=x a w drugim |x| =−x ..nie rozumiem tylko dlaczego...czy jakiś
dobry człowiek wytłumaczyłby mi?
25 cze 14:38
mat: x2−9=(|x|−3)(|x|+3)
25 cze 14:46
g: jak liczymy granicę to interesują nas iksy blisko tej granicy. np. 2.99 jest blisko 3.
skoro x→+3, to |x| = x, [ |2.99| = 2.99 ]
a gdy x→−3, to |x| = −x [ |−2.99| = 2.99 = −(−2.99) ]
25 cze 14:47
mat: | | x2−9 | | |x|2−9 | |
f(x)= |
| = |
| =|x|+3, gdy x≠−3,3 |
| | |x|−3 | | |x|−3 | |
25 cze 14:48
mat: więc w obu przypadkach to będzie 6
25 cze 14:49