Ilość pierwiastków równania
house: Określ ilość pierwiastków równania
√x+5+
√x+3=
√2x+7.
Próbowałem podnosić stronami aż zniknęło pierwiastkowanie i potem obliczyłem x1,x2 deltą,
jednak w odpowiedziach z książki jest napisane, że nie ma pierwiastków.
Potem wpadłem na pomysł, że skoro pod pierwiastkiem liczby muszą być większe od zera to:
lewa strona równania: x>−3
prawa strona: x>−3,5
Ale nie doszukałem się w tym dowodu na brak pierwiastków
25 cze 14:35
Omikron: Nie możesz rozdzielić dziedziny przy jednej niewiadomej. Pod pierwiastkiem muszą być liczby
nieujemne.
D=<−3,∞)
Jakie wyszły Ci rozwiązania?
25 cze 14:50
Omikron: Oczywiście D=<−3,5;∞), źle spojrzałem
25 cze 14:56
Omikron: Tym razem źle spojrzałem, kompromituje się, na ostatni post nie patrz
25 cze 14:56
mat: x+3=t
√t+2+√t=√2t+1
t+2+2√t(t+2)+t=2t+1
2t+2+2√t(t+2)=2t+1
2√t(t+2)=−1
nie ma rozwiązania
25 cze 15:02
karty do gry : L = √x + 5 + √x + 3 = √ x + 5 + x + 3 + 2√(x + 5)(x + 3) =
= √2x + 7 + (1 + 2√(x +5)(x + 3)) > √2x + 7
Stąd równości nie mamy dla żadnego x > −3
25 cze 15:04
house: Gdy liczyłem deltą to w przybliżeniu x1=−3,13, x2=−4,87. Jednak już mam od
pozostałych odpowiedzi, które przeanalizowałem.
Dziękuje za odpowiedzi, pomogły.
25 cze 15:10