Równanie różniczkowe
Pomoc: Witam, mam problem z początkiem równania różniczkowego liniowego : y'−4xy=x3−x
Mój początek rozwiązywania:
y'−4xy=0
dy/dx=4xy / *dx
dy=4xydx / :y
dy/y=4xdx
A tak jest w odpowiedzi: dy/y=4dx/x (
Czy to jest dobrze? Jeśli tak, dlaczego w moim myśleniu jest błąd?
25 cze 14:06
jc: Dobrze masz, choć jak umiesz różniczkować, to od razu zobaczysz y = e2x2.
25 cze 14:24
Pomoc: A czy to przejscie z odpowiedzi jest dobre tylko jakos inaczej zrobione, czy to jest błąd?
25 cze 14:25
Jerzy:
To na razie początek,teraz uzmiennij stałą.
25 cze 14:31
Jerzy:
y = C*e2x2..... i teraz uzmiennij stałą.
25 cze 14:33
Pomoc: A,ok. Już wszystko rozumiem. Dziękuję
25 cze 14:52