dx | ||
∫ | ||
√x(1−x) |
1 | 1 | ||
t = x− | |||
2 | 2 |
1 | |
dt = dx | |
2 |
dx | 1/2 dt | 1 | dt | |||||
∫ | =∫ | = | ∫ | = | ||||
√−(x− 1/2)2 + 1/4 | √−(1/2t)2 + 1/4 | 2 | √1/4(1−t2) |
dt | ||
= ∫ | = arcsin(t) + C = arcsin(2x−1) + C | |
√1−t2 |
π | π | |||
∫ U{dx}{√x(1−x) = arcsin(1) − arcsin(−1) = | − (− | ) = π | ||
2 | 2 |
dx | 2 dx | |||
Funkcja pierwotna = ∫ | = ∫ | = asin(2x−1) | ||
√1/4−(x−1/2)2 | √1−(2x−1)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |