określ ilość rozwiązań w zależności od p i rozwiąż dla p=0 i p=-3
asdf: Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem układ?
4 2 −2 −p |2
8 5 −2 −p+2 |5
4 2 p+1 −1 |p+5
8 4 p−1 −2 |p+7
Nie jestem pewien szczególnie co do wyniku dla p=0.
wyznacznik |A| wyszedł mi 8(p−1) czyli dla R\(1) to jest układ Cramera z 1 rozwiązaniem.
Wydawało mi się, że dla p=1 rozwiązań będzie nieskończenie wiele z jakimiś parametrami, więc
policzyłem rząd A i AB i wyszły mi oba =4, a rozwiązaniem układu x1=9/4, x2=1, x3=1/2,
x4=−3/2
Dla p=−3 rząd [A]=[A|B]=3 czyli ∞ rozwiązań z 1 parametrem i wyliczyłem, że x1=p1,
x2=1−4p1/3, x3=2p1/3, x4=0
25 cze 12:00
Pytający:
(we wszystkich linkach x=x
1, y=x
2, z=x
3, u=x
4)
Źle policzyłeś wyznacznik:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=det+%7B%7B4,+2,+%E2%88%922,+%E2%88%92p+%7D,%7B+8,+5,+%E2%88%922,+%E2%88%92p%2B2+%7D,%7B+4,+2+,p%2B1,+%E2%88%921+%7D,%7B+8,+4,+p%E2%88%921,+%E2%88%922%7D%7D
Zatem dla p≠1 ⋀ p≠−3 układ oznaczony.
Rozwiązanie dla p=0:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=solve%5B4x%2B2y-2z-p*u%3D2,8x%2B5y%E2%88%922z%2B(%E2%88%92p%2B2)u%3D5,4x%2B2y%2B(p%2B1)z%E2%88%92u%3Dp%2B5,8x%2B4y%2B(p%E2%88%921)z%E2%88%922u%3Dp%2B7%5D+where+p%3D0
Dla p=−3:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=rank+%7B%7B4,+2,+%E2%88%922,+%E2%88%92p+%7D,%7B+8,+5,+%E2%88%922,+%E2%88%92p%2B2+%7D,%7B+4,+2+,p%2B1,+%E2%88%921+%7D,%7B+8,+4,+p%E2%88%921,+%E2%88%922%7D%7D+where+p%3D-3
https://www.wolframalpha.com/input/?i=rank+%7B%7B4,+2,+%E2%88%922,+%E2%88%92p,+2+%7D,%7B+8,+5,+%E2%88%922,+%E2%88%92p%2B2,+5+%7D,%7B+4,+2+,p%2B1,+%E2%88%921,+p%2B5+%7D,%7B+8,+4,+p%E2%88%921,+%E2%88%922,+p%2B7%7D%7D+where+p%3D-3
Zatem układ nieoznaczony. Jego rozwiązanie (zgodne z Twoim):
https://www.wolframalpha.com/input/?i=solve%5B4x%2B2y-2z-p*u%3D2,8x%2B5y%E2%88%922z%2B(%E2%88%92p%2B2)u%3D5,4x%2B2y%2B(p%2B1)z%E2%88%92u%3Dp%2B5,8x%2B4y%2B(p%E2%88%921)z%E2%88%922u%3Dp%2B7%5D+where+p%3D-3
Dla p=1 rzędy A oraz A|B również są równe 3 i układ jest nieoznaczony.
25 cze 13:16