pole obszaru
WKZ: Oblicz pole obszary ograniczonego krzywymi:
x2+y2−2y=0
x2+y2−4y=0
25 cze 11:50
jc:
Zrób rysunek, zobaczysz wynik: π(22−12)=3π.
25 cze 12:17
WKZ: a jakbym przemycić tu całęczkę podwójną to jak to rozpisać?
25 cze 15:14
jc: Po co Ci całki? przecież z definicji (jednej z kilku) π to pole koła o promieniu 1.
Każdy rachunek oddali Cię od definicji.
Ale jak już tak koniecznie chcesz całki, to proszę, 3 obszary:
0 ≤ y ≤ 2, √2y−y2 ≤ x ≤ √4y−y2
0 ≤ y ≤ 2, −√4y−y2 ≤ x ≤ −√2y−y2
2 ≤ y ≤ 4, −√4y−y2 ≤ x ≤ √4y−y2
25 cze 15:35
WKZ: bardzo dziękuję
jc
25 cze 17:23
WKZ: można jakoś określić ten obszar za pomocą współrzędnych biegunowych?
25 cze 17:25
WKZ:
25 cze 22:07
jc:
2y ≤ x2+y2 ≤ 4y
x = r cos β
y = r sin β
0 ≤ β ≤ π
2 sin β ≤ r ≤ 4 sin β
25 cze 22:11