Kiedy reszta z dzielenia wielomianu przez x-m jest mniejsza od 3?
house: Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x
3−3mx+3 przez x−m jest mniejsza od 3, gdy
za x podstawię m i obliczę nierówność, czyli:
m
3−3m
2+3<3
m
3−3m
2<0
m
2(m−3)<0
m<3
Czy podczas rozwiązywania tego zadania
trzeba założyć, że m#0?
Po podstawieniu za m=0 wychodzi tak:
i właściwie nie potrafię wyciągnąć z tego wniosku.
25 cze 10:48
Milo: Nie trzeba tego zakładać (przynajmniej nie widzę powodu, by tak robić), ale m=0 nie spełnia
warunków zadania x3+3 = (x−0)(x2) + 3
Więc dla m=0 reszta wynosi 3, nie jest więc mniejsza od 3
25 cze 10:53
karty do gry : m2(m−3) < 0
m − 3 < 0 ∧ m ≠ 0
m < 3 ∧ m ≠ 0
25 cze 10:56
po prostu Michał: przeciez rozwiazales nierownosc i wyszlo ci m<3
i tyle w temacie
25 cze 10:56
house: Dziękuję za odpowiedzi, pomogły.
25 cze 11:04