Równanie modularne
Torex: Czy moglby mi ktos sprawdzic, czy dobrze rozwiazuje ten przykład?
15*x=6mod9
NWD(15,9)=3=d i 3|6, wiec beda 3 rozwiazania i dzielimy pierwsze rownanie przez d (3).
5*x=2mod3
n1=3
NWD(5,3)=1
x=2*5φ(3)−1mod3
x=10mod3
x=1, czyli α=1
I do wzoru:
xk+1=((n1*k)+α)modn
x1=(3*0+1)=1mod3
x2=(3*1+1)=4mod3
x3=(3*2+1)=7mod3
Prosilbym o sprawdzenie, dzieki
25 cze 10:47
Torex: Chyba w x1 x2 x3 powinno byc mod 9 jednak, ale nie jestem pewny..
25 cze 10:55
po prostu Michał:
15x = 6 (mod 9) /:3
5x = 2 (mod 9)
x = 4?
25 cze 10:59
Torex: Nie rozumiem tego co napisales, ale ok
25 cze 15:18
Adamm: raczej mod 9
1 = 4 = 7 mod 3
25 cze 15:40
Mila:
15x=9k+6 /:3
5x=3k+2
2x=3k+2
2x=2(mod3) /:2
x=1(mod3)
x=3n+1
25 cze 20:58