karola: prosze o pomoc! wyznacz zbiór((A\B)C)' jeśli A=(-∞,3> B=(-10,+∞) C=<-100,50)
10 lis 21:18
karola: prosze o pomoc! wyznacz zbiór((A\B)cześć wspólna C)' jeśli A=(-∞,3> B=(-10,+∞)
C=<-100,50)
10 lis 21:20
oko:
nie bardzo wiem czy dobrze zapisałaś

czy miało byc tak

[ ( A/B ) n C]
'
10 lis 21:39
karola: tak właśnie
10 lis 21:41
coco: OK

zaraz Ci pomogę czekaj

10 lis 21:43
coco:
Rozpiszemy działanie z prawa de Morgana (wiesz

(AnB)
' = A
' U B
'
czyli
zamiast tego co masz ( nie chce mi sie przepisywać ) :0
= (A/B)
' U C
' wiesz oco chodzi

te prim to dopełnienia zbiorów do całego zbioru (-∞, ∞)
za chwile Ci dokończę OK
10 lis 21:54
karola: ok czekam

dziękuje
10 lis 21:57
coco:
więc dalej;
A/B = (-∞, - 10)
(A/B)
'= < -10, +∞) bo to dopełnienie ( czyli przeciwnie wiesz


C = < - 100. 50 ) więc C
' = ( - ∞, - 100) U < 50, +∞)
zwróć uwagę na domknietośc przedziałów


jak był np ( to w dopełnieniu taki < iodwrotnie WIESZ

teraz tylko suma (A/B)
' U C
'
odp ; ( - ∞ , - 100) U ( 10 , +∞ ) koniec zad

10 lis 22:08
kina: dziekuje ślicznie
10 lis 22:09