na ile sposobow
igrekzero: na ile sposobow mozna rozmienic 20 zł za pomoca 1zł, 2zł i 5 zł?
25 cze 00:56
mat: 1 Przypadek:
jest jedno 5 zł: Czyli jak rozmienić 15 zł mając 1zł i 2zł
2 Przypadek:
jest dwa 5 zł: Czyli jak rozmienić 10 zł mając 1 zł i 2 zł
3 Przypadek:
jest trzy 5 zł: Czyli jak rozmienić 5 zł mając 1 zł i 2 zł
4 przypadek:
Mamy cztery 5 zł
5 przypadek:
Rozmieniamy 20 zł tylko za pomocą 1 i 2 zł
25 cze 01:05
igrekzero: zadanie na piechote wydaje sie banalne, dzieki za checi

ja potrzebuje rozwiazania z algorytmu podziału liczby na składniki , oraz z funkcji tworzacych
25 cze 01:12
mat: 1 przypadek:
mamy jedno 2 zł, mamy dwa 2 zł ,mamy trzy 2 zł..., mamy siedziem 2 zł, mamy tylko złotówki
więc 8 możliwości
2przypadek:
5+1=6 możliwości
3przypadek:
2+1=3 możliwości
4 przypadek;
1 możliwośc
5 przypadek:
10+1=11 możliwości
łącznie 8+6+3+1+11=29
25 cze 01:13
mat: yhy
25 cze 01:13
Adamm: (1+x+x2+x3+...)(1+x2+x4+x6+...)(1+x5+x10+x15+...)
i współczynnik przy x20
25 cze 01:31
Adamm: jakbyś się postarał to mógłbyś znaleźć wyraz ogólny tego iloczynu, wystarczy rozłożyć
na ułamki proste
25 cze 01:34
mat:
więc
P
1(x)=1+xP
1(x)
P
1,2(x)=P
1(x)+x
2P
1,2(x)
P
1,2,5(x)=P
1,2(x)+x
5P
1,2,5(x)
Wprowadzam funkcje tworzące:
P
1(x)=∑q
nx
n
P
1,2(x)=∑s
nx
n
P
1,2,5(x)=∑r
nx
n
zatem:
q
n=1
s
n=q
n+s
n−2
r
n=s
n+r
n−5
r
20=s
20+r
15=q
20+s
18+s
15+r
10=1+1+s
16+1+s
13+s
10+r
5
=3+3+s
14+s
11+s
8+s
5+r
0
=3+3+4+s
12+s
9+s
6+s
3+1
=3+3+4+1+4+s
10+s
7+s
4+s
1
=3+3+4+1+4+4+s
8+s
5+s
2
=3+3+4+1+4+4+3+s
6+s
3+s
0
=3+3+4+1+4+4+3+3+s
4+s
1
=3+3+4+1+4+4+3+3+2+s
2
=3+3+4+1+4+4+3+3+2+1+s
0
=3+3+4+1+4+4+3+3+2+1+1=29
25 cze 01:52
Mila:

dla
mata
25 cze 22:29
mat: dzieki Mila!
25 cze 22:31
: ale igrekzero ci nie podziękuje, bo go to dawno przestało już interesowac
25 cze 23:17
Mila:
My się "ubogacamy" takimi zadaniami
25 cze 23:18