geometria
Adamm:

| | n(n+1) | |
mamy dane |
| okręgów o równych promieniach wpisanych |
| | 2 | |
w trójkąt równoboczny o boku a, tak jak na rysunku (dla n=3)
ile wynosi promień?
24 cze 23:59
25 cze 00:15
Adamm: n=1
wzór nie zachodzi
25 cze 00:16
25 cze 00:19
jc: Dobranoc
25 cze 00:20
Adamm: dobranoc
25 cze 00:20
Adamm: zadanie nadal aktualne, proszę się nie krępować
25 cze 00:41
25 cze 18:01
g: Drugie rozwiązanie jc jest poprawne.
@Saizou, musi być 2*(n−1), bo środki okręgów oddalone są o 2*r.
25 cze 18:04
Saizou : zaraz sprawdzę rachunki
25 cze 18:05
Saizou :
faktycznie walnąłem gafę obliczeniową
25 cze 18:08
Adamm:

ok, no to tak
wysokość bez s wynosi 2r+
√3(n−1)r
2x
2−2x
2cos60
o=2r
2−2r
2cos120
o
x=
√3r
s=r
H − wysokość całego
H=3r+
√3(n−1)r
| | 2√3 | |
a= |
| *(3r+√3(n−1)r)=2√3r+2(n−1)r |
| | 3 | |
25 cze 18:55