V stożka
stożkowiec: Stosując całkę potrójną wyprowadź wzór na V stożka o promieniu R i wysokości H.
Czy dobrze myśle, że od dołu ograniczać będzie z=H/R √x2+y2 , a od góry H?
Jakie tutaj zastosować współrzędne, walcowe?
24 cze 23:27
Adamm: tak, i tak
24 cze 23:29
stożkowiec: hmm, mógłby ktoś to rozpisać? Chyba źle podstawiam i nie wychodzi mi poprawny wzór
24 cze 23:44
Adamm: ∫
02π∫
0R∫
H*r/RHrdzdrdα=2π∫
0RHr−H*r
2/R dr =
| | 1 | |
= 2πH [ r2/2−r3/(3R) ]0R= |
| πHR2 |
| | 3 | |
24 cze 23:52
: wpisz w google
25 cze 09:03