Całka
Całkowity: Oblicz całkę:
int(dx/((x−3)*√x+3), czyli w mianowniku jest iloczyn (x−3)*√x+3
24 cze 23:07
Adamm: podstaw t2=√x+3
24 cze 23:08
mat: x+3=t
2
x=t
2−3
x−3=t
2−6
dx=2tdt
| | 2tdt | | 2dt | |
=∫ |
| =∫ |
| |
| | (t2−6)t | | t2−6 | |
24 cze 23:09
Całkowity: Adamm dt wtedy wyjdzie okropne i nieużyteczne...
24 cze 23:12
Całkowity: @mat dzięki!
24 cze 23:12
Całkowity: ej, nie wiem co z tym dalej XD
24 cze 23:19
Adamm: wystarczy sobie rozłożyć
naucz się całkować funkcje wymierne
24 cze 23:20
Adamm: t
2−6=(t−
√6)(t+
√6)
rozkładasz na ułamki proste, to znaczy na wyrażenie postaci
| A | | B | |
| + |
| , gdzie A oraz B są nieznane |
| t−√6 | | t+√6 | |
24 cze 23:22
Całkowity: Matko, nie zauważyłem że to teaz wymierna i próbowałem robić arcustangensem.... Dzięki! teraz
to już z górki
24 cze 23:22