Liczba w Z_(n)
Olunia: Jestem w ciele Z(7) i wyszedł i x=1/3 . Wiem , że element odwrotny do 3 w Z(7) to 5 .
I ile wynosi mój x ?
undefined
24 cze 22:33
mat: Napisz całe polecenie
24 cze 22:38
po prostu Michał:
ja bym to zrobil tak
3x = 1 (mod 7)
3x = −6 (mod 7)
x = −2 (mod 7)
x = 5
ale co nam daje informacja ze odwrotny do 3 to 5?
24 cze 22:38
jc: Jak to co? Rozwiązanie.
24 cze 22:42
Olunia: Czyli x=1/3 w Z(7) wynosi 5 ,x=5 tak ?
undefined
24 cze 22:44
Adamm: | | 1 | |
pisanie |
| to nie jest przypadkiem błąd? |
| | 3 | |
nie powinno być 3
−1 ?
24 cze 22:45
mat: | | 1 | |
tak, wlasnie to mi sie nie podobalo. Nie ma czegos takiego jak |
| w Z7 |
| | 3 | |
24 cze 22:47
Olunia: Właśnie pytam się o to jak bd wygłądał wynik , który mam w rzeczywistych x=1/3 jeśli chce go
zamienic w ciele
undefined
24 cze 22:48
jc: W dowolnym ciele możemy pisać a/b, byle tylko b≠0.
a/b = c oznacza, że a=bc. Taki element c istnieje i jest dokładnie jeden.
24 cze 23:09
mat: o ile sie tak umówimy, zapis ab−1 jest bardziej preferowany
24 cze 23:11
jc: Ale przecież się tak umawiamy i to w początkowych klasach.
24 cze 23:21
mat: Nie wiem, ja znam osoby którym jednak przeszkadzałby ten zapis

, zawsze bezpieczeniej napisać
| | 1 | |
Co jakby w ciele elementem była macierz? Tez napiszemy |
| ? |
| | A | |
24 cze 23:25
jc: No dobrze. Ciało liczb zespolonych jest izomorficzne ze zbiorem macierzy postaci
A jednak nie sprawia Ci problemu napisanie 1/(a+bi).
W przypadku ciał nieprzemiennych (kwaterniony, tylko czy to jest ciało?)
wolałbym używać notacji a
−1 zamiast 1/a.
24 cze 23:33
mat: Mimo wszystko pisze (a+bi)
−1
24 cze 23:34
mat: Nie odbieraj tego jako jakiś atak, po prostu wyraziłem swoją opinie!
24 cze 23:35
mat: Nie odbieraj tego jako jakiś atak, po prostu wyraziłem swoją opinie!
24 cze 23:36
mat: Nie odbieraj tego jako jakiś atak, po prostu wyraziłem swoją opinie!
24 cze 23:36
jc: Może to rzeczywiście lepiej wygląda?
Pisząc wzory w linii często używam tego zapisu.
24 cze 23:41