matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory Vieta
5-latek:
Znajdz pierwiastki wielomianu W(x)= 12x
3
+4x
2
−17x+6 wiedzac ze x
1
*x
2
=−1
6
1
−x
1
*x
2
*x
3
=
⇒x
3
=
12
2
(12x
3
+4x
2
−17x+6)/(x−0,5)= 12x
2
+10x−12 12x
2
+10x−12=0
3
2
x
1
= −
⇒x
2
=
2
3
24 cze 21:28
Mila:
Tak
24 cze 21:31
5-latek:
dzieki
Milu
Przy dzieleniu pomnozylem sobie wielomian i dzielnik przez 2 zeby nie dzielic przez (x−0,5) tylko przez (2x−1)
24 cze 21:45