ekstrema
Kuba: Największa wartość funkcji f(x,y) = x2y − xy2 na zbiorze [0,1]2
z gradientu P = (0,0) ⇒ Hesjan 0 co zrobić by znaleźć ?
24 cze 21:13
Adamm: potrzebny ci Hesjan na funkcję kwadratową?
24 cze 21:14
Kuba: a jak inaczej 2 zmiennych zrobić
24 cze 21:17
mat:
24 cze 21:19
Adamm: dla y=0 masz f(x, 0)=0
dla y≠0 masz f(x, y)=yx2−xy2=yx(x−y)
i tutaj y>0, wierzchołek masz dla x=y/2∊<0;1>, ale skoro y>0 to to jest minimum, maksima
będą na krańcach, czyli albo dla x=0 albo dla x=1
dla x=0 mamy f(0, y)=0 czyli nie to co chcemy
dla x=1 mamy f(1, y)=y−y2, wierzchołek dla y=1/2
f(1, 1/2)=1/4
i to jest nasze maksimum
24 cze 21:22
mat: Widać, że w (0,0) nie będzie ekstremum dla f(x,y)=xy(x−y)
f(0,0)=0 ale f(x,y) może być zarówno dodatnie jak i ujemne blisko (0,0)
no to sprawdz na brzegu [0,1]x[0,1]
Gdy x=0 lub y=0 to f(x,y)=0
Weźmy y=1, x∊[0,1] wtedy f(x,y)=x2−x=x(x−1), wartosc największa dla x=0,1, najmniejsza dla
x=1/2
Weźmy x=1, y∊[0,1] wtedy f(x,y)=y−y2=y(1−y), wartośc największa dla y=1/2, najmniejsza dla
y=1,0
Czyli ogólnie największa wartość będzie dla x=1, y=1/2
24 cze 21:22
Kuba: dzieki
24 cze 21:32