rownanie wielomianowe
5-latek: Rozwiazuje rownanie wielomianowe
Doszsedlem do postaci
x4−6x3a+10x2a2−6xa3+a4=0
Muszse to zamienic na postac iloczynowa
W odpowiedzi mam ze muszse to rozlozyc na dwa trojmiany kwadratowe
No to mysle tak jesli zrobie (x−a)2 to bede mial x2 i a2
Teraz ten drugi trojmian bedzie musial zawierac x2 i a2 zeby dostac x4 i a4
Pytanie
Dlaczego tak ?
Dlaczego np nie wielomian stopnia terzeciego (x−a)3 * jakis wielomain ?
lub odwrotnie (x−a) * (jakis wielomian stopnia trzeciego ?
24 cze 20:33
5-latek: Rownanie jest takie
(x2+a2)(x−3a)28a4=0 i a≠0
Wskazowka wykonaj wskazanie dzialania i rozloz lewa strone na czynniki
24 cze 20:36
5-latek: Ojjj ma byc −8a4=0
24 cze 20:39
Adamm: zauważ że a jest podwójnym pierwiastkiem wyrażenia
potem już z górki
24 cze 20:43
5-latek: Witaj
Adamm wlasnie mi chodzi o to ze jak mam zauwazyc ze a jest podwojnym pierwiastkiem bez tej
wskazowki
Dlatego zapytalem dlaczego dwa trojmiany ?
po podzieleniu przez (x−a)
2 dostalem x
2−4ax+a
2 a to rozwiazac to bajka
24 cze 20:48
Adamm: jak podzielisz sobie przez a4, to zobaczysz równanie, które może jest dla ciebie znajome
wystarczy wtedy podzielić przez (x/a)2 i podstawić t=x/a+a/x
24 cze 20:53
5-latek: Dobrze . Zastanowie sie nad tym . na razie dzieki
24 cze 20:56
Adamm: no i przy tym pamiętaj o założeniach oczywiście, a≠0, x≠0
24 cze 21:00
Mila:
Masz takie równanie:
Rownanie jest takie (x2+a2)(x−3a)2−8a4=0 i a≠0
A jakie jest polecenie?
24 cze 21:04
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Takie jest rownanie i polecenie .
Rozwiaz rownanie
24 cze 21:06
jc: Podzieliłbym przez x2a2.
x4−6x3a+10x2a2−6xa3+a4=0
(x/a)2 − 6(x/a) + 10 − 6(a/x) + (a/x)2 = 0
u = x/a+ a/x
u2 − 2 = (x/a)2 + (a/x)2
u2 − 6u + 8 = 0
. . .
24 cze 21:12
jc: u2 − 6u+8 =0, u=4 lub u = 2.
Potem rozwiązujesz równania
x/a + a/x=4 oraz x/a + a/x=2.
To drugie ma jeden pierwiastek x=a.
x2 − 4ax + a2 = 0
(x−2a)2 = 3a2
x = a(2 ± √3)
Postać iloczynowa wielomianu
(x−a)2(x−2a − a√3)(x−2a + a√3)
24 cze 21:18
5-latek: dzieki
jc
24 cze 21:18
Mila:
(x2+a2)(x−3a)2−8a4=0
W(a)=0
Horner
x=a
x4−6x3a+10x2a2−6xa3+a4=0
1 −6a 10 a2 −6a3 a4 || x=a
1 −5a 5a2 −a3 0
x4−6x3a+10x2a2−6xa3+a4=(x−a)*(x3−5a x2+5a2 x −a3)
P(x)=(x3−5a x2+5a2 x −a3
P(a)=a3−5a3+5a3−a3=0
Horner:
1 −5a 5a2 −a3 || x=a
1 −4a a2 0
x4−6x3a+10x2a2−6xa3+a4=(x−a)2*(x2−4ax+a2)
24 cze 21:24
5-latek: dziekuje CI rowniez
Milu 
Bede mial teraz nad czym sie zastanawiac
24 cze 21:29
Mila:
Przeanalizuj sposób
JC
Równanie takie:
3x
4−4x
3−14x
2−4x+3=0
nazywamy równanie zwrotnym, x=0 nie spełnia równania
1) dzielimy obie strony równania przez x
2, a następnie stosujemy podstawienie:
spróbuj rozwiązać tym sposobem
24 cze 22:03
5-latek: Milu 
Przeanalizowalem sposob
jc i go rozumiem
mam jednak problem w jednym momencie
(x−2a)
2= 3a
2⇒x= a(2±
√3) jak on ztego wyznaczyl?
Ja wyznaczylem to ale inaczej Δi x
1 i x
2
25 cze 18:54
Adamm: x2=y2 ⇔ x=y lub x=−y
xn=yn ⇔ x=y dla n nieparzystego
xn=yn ⇔ x=y lub x=−y dla n parzystego
25 cze 18:59
jc: Jak mam w równaniu kwadratowym mam proste współczynniki (2 przy x),
to zwykle wolę liczyć krok po kroku, niż korzystać z gotowego wzoru.
Gdzieś czytałem, że w wielu krajach nie uczą gotowego wzoru, tylko każą liczyć
po kolei.
x2 − 6x + 7 = 0
(x−3)2 = 9−7=2
x−3 = ±√2
x=3±√2
25 cze 19:00
5-latek: Dobrze juz wiem
ogolnie
x=k lub x=−k .
25 cze 19:00