Równanie różniczkowe
kacper: Rozwiąż równanie:
y'''+y''+y'+y=sin2x
24 cze 20:16
Adamm: x3+x2+x+1=0
x2(x+1)+(x+1)=0
x=−1 lub x=i lub x=−i
ys=Ae−x+Bsinx+Ccosx
y=Ae−x+Bsinx+Ccosx+Dsin2x+Ecos2x
podstawiasz Dsin2x+Ecos2x do równania by wyznaczyć D oraz E
24 cze 20:25
jc:
Szukasz rozwiązań równania jednorodnego. Podstawiasz y=eλx.
Wystarczy aby λ3+λ2+λ+1=0. Pierwiastki λ=−1, ±i.
Rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego.
Podstawiasz y=k sin 2x + m cos 2x. Dobierasz odpowiednio k i m.
Ostatecznie y= A cos x + B sin x + C e−x + k sin 2x + m cos 2x
(tylko pamiętaj, musisz znaleźć k i m).
24 cze 20:27
kacper: A czy mógłby ktoś z was mi to rozpisać..?
24 cze 20:49