Liczby zespolone. Proszę o pomoc
juri: Jak się za to zabrać?
24 cze 19:34
Jerzy:
Nawias podnieść do kwadratu, a ułamek wymnożyć przez: i + 1
24 cze 19:37
'Leszek: | | 1 | | i+1 | | i+1 | | −3i + 1 | |
= −1 −2i +1 − |
| =− 2i − |
| =− 2i + |
| = |
| |
| | i−1 | | −1−1 | | 2 | | 2 | |
24 cze 19:39
juri: czyli
i2+2i+1
co da nam
−1+2i+1
czyli zostanie 2i
z drugiego:
1(i+1)(i−1)(i+1)
co da nam
i+1−2
czyli w sumie:
2i − i+1−2
Jak dalej?
24 cze 19:47
juri: Bardzo dziękuje Leszek
24 cze 19:49
Mila:
| | 1 | | i+1 | |
(i−1)2− |
| =i2−2i+1− |
| = |
| | i−1 | | −2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1−3i | |
=−2i+ |
| i+ |
| =− |
| i+ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 cze 20:15