1 | ||
na postawie proby x1,x2,...,xn zbadac czy S2= | suma(xi−srednia)2 jest nieobciazonym | |
n |
1 | ||
E[S2] = | ∑E[(xi−(m+e))2] | |
n |
1 | ||
E[S2] = | ∑E[(xi−m)2−e2] | |
n |
1 | ||
e2 jest wariancją średniej i jest równa | σ2, gdzie σ2 jest wariancją X. | |
n |
1 | 1 | n−1 | ||||
E[S2] = | *n*σ2 − | *σ2 = | *σ2 | |||
n | n | n |
n | ||
Widać że ten estymator jest obciążony. Żeby go odciążyć należy go pomnożyć przez | , | |
n−1 |
1 | ||
co prowadzi do znanego wzoru | ∑(xi−xśr)2. | |
n−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |