całka podwójna współrzedne biegunowe
problem: oblicz ∫∫(x2 −y2)dxdy dla obszaru D okreslonego nierownosciami x2+y2 ≤2 y≥|x|
24 cze 19:04
Adamm: x=rcosα, y=rsinα
r∊<0; √2>, α∊<π/4; 3π/4>
∫π/43π/4∫0√2r3(cosα−sinα)drdα=...
24 cze 19:07
Adamm: wynik, −√2
24 cze 19:09
problem: Właśnie doszedłem do tego momentu i nie za bardzo wiem jak obliczyć to dalej. Moge te wyrażenie
trygonometryczne do 1 całki wywalić i po r samo r3 liczyc?
24 cze 19:11
Adamm: powinno być cos2α−sin2α, wynik to −1
24 cze 19:12
'Leszek: Skorzystaj z tozsamosci trygonometryczne cos2 α − sin2α = cos 2α
24 cze 19:14
Adamm: cos2α−sin2α możesz wywalić poza całkę po dr, traktujesz ją w tym przypadku jako stałą
liczbę
24 cze 19:15
'Leszek: Wowczas masz calke ∫ cos 2α dα ∫ r3 dr = .......
24 cze 19:16
problem: Ok dobra, już sobie poradziłem, dzieki za pomoc
24 cze 19:25