dx | |
x(1+x2) |
dx | xdx | ||
= | |||
x(1+x2) | x2(1+x2) |
1 | |
dt = xdx | |
2 |
(x2+1−x2) dx | (x2+1) dx | (x2) dx | dx | ||||
= | − | = | − | ||||
x(x2+1) | x(x2+1) | x(x2+1) | x |
x | x | |||
= ln|x| − | ||||
x2+1 | x2+1 |
1 | x2+1−x2 | 1 | x2 | 1 | x | ||||||
= | = | − | = | − | |||||||
x(1+x2) | x(1+x2) | x | x(1+x2) | x | x2+1 |
1 | x | 1 | x | x | ||||||
∫( | − | )dx = ∫ | dx − ∫ | dx = ln|x| − ∫ | dx | |||||
x | x2+1 | x | x2+1 | x2+1 |
1 | |
dt = xdx | |
2 |
f'(x) | ||
Zapamiętaj: ∫ | dx = ln|f(x)| + C | |
f(x) |
dx | ||
Ty napisales, ze | = ln|x| | |
x |
dx | ||
Calka z | = ln|x| (+c) | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |