mnmn
gggg: −12−2*1+15 = 12
co robie zle ze ciągle mój wynik to 14 ?
24 cze 17:28
Adamm: bo (−1)2=1 ale −12=−1
pewnie o to chodzi
24 cze 17:34
jc: Przecież napisałeś 12.
Co dla Ciebie oznacza −12. Dla mnie to −1. Różne programy komputerowe
różnie to interpretują. Jedne mocno sklejają minus z liczbą, inne nie.
reduce, gp, python dają wynik −1.
bc daje wynik 1
Sa wiesz lepiej, co chciałeś uzyskać − 12 czy (−1)2.
24 cze 17:35
gggg: takie cos mam
f(x) = −12−2*1+15 = 12
24 cze 17:39
jc: Dobrze masz.
24 cze 17:47
Jerzy:
Pewnie ma: f(x) = −x2 − 2x + 15.
24 cze 17:55