Rownanie rekurencyjne
Torex: Rozwiazac równanie rekurencyjne:
a0=1
a1=8
an=4*an−1−4*an−2
A wiec:
an−4*an−1+4*an−2=0
z2−4z+4=0
delta=0
Co w takim przypadku, bo nie moge znaleźć wzoru? Jak to dalej rozwiazac?
24 cze 15:36
Adamm: z=2
an=(An+B)2n
a0=B=1
a1=2(A+B)=8 ⇒ A=3
an=(3n+1)2n
24 cze 15:42
Torex: Dziękuję, juz rozumiem
24 cze 15:56
Torex: Mam jeszcze jedno pytanie:
A
0=6
A
1=16
A
n=4*a
n−1−4*a
n−2+2*3
n, n>=2
Jak zapisać to w formie wielomianu z
2−4z+4.....
24 cze 17:01
Adamm: tutaj masz inaczej, bo masz 2*3n
równanie jest niejednorodne
an=(An+B)*2n+C*3n
a0=B+C=6
a1=2A+2B+3C=16
a2=4a1−4a0+18=58
a2=8A+4B+9C=58
A=−7, B=−12, C=18
24 cze 17:11
Adamm: najpierw rozwiązujesz dla an=4an−1−4an−2, co już zrobiłeś wcześniej
potem jeszcze dodajesz C*3n bo tam masz +2*3n
24 cze 17:12
Torex: Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale:
A0=B=6
a1=2(A+B)=16
2A+2B=16
A=2
B=6
an=(2n+6)2n ?
Czy do tego momentu jest ok? I jak dalej dolaczyc te C*3n?
24 cze 17:30
Adamm: nie, na razie nie wyznaczasz A i B, interesuje cię tylko rozwiązanie ogólne
do niego dodajesz C*3n, i wtedy wyznaczasz parametry
24 cze 17:33