pole płata ,biegunowe
Beorn: https://scr.hu/n3VyPm
Ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi w tym kroku? nie rozumie co tu się stało
24 cze 13:55
kochanus_niepospolitus:
a jakby była całka: ∫ U{2}{
√4−x2 dx to jakbyś policzył/−a
24 cze 13:58
24 cze 13:58
24 cze 14:04
kochanus_niepospolitus:
rozwiąż tą całkę którą podałem
jak ją rozwiążesz to później zamień 2 = R oraz x = ϱ i masz dokładnie to co w tym
przykładzie
24 cze 14:44
jc: Ułamki
24 cze 14:53
Beorn: ok poradziłem sobie i wyszło 32 pi (w tym 2 co sam robiłem)
nie chce nowego tematu zakładać a mam jeszcze jedno pytanie z płatów:
Oblicz pole płata z= sqrt{x2+y2}
2≤z≤5
Nie jestem pewny jak określić tu granicę całkowania.Czy należy podstawić 2 i 5 pod z i wtedy
wyjdą 2 koła?
jeśli tak to granice można potraktować jako:
2 ≤ r ≤ 5
0 ≤ fi ≤ 2π
?
24 cze 15:19
jc: Czy na prawdę musisz całkować, aby policzyć pole pierścienia?
wynik = √2(25−4)π
Niektórzy definiują π jako pole koła o promieni jeden.
24 cze 15:55
Adamm: ale to nie jest pierścień ale płat
nikt nie chce liczyć pola pierścienia
24 cze 15:57
Adamm: tutaj tak w ogóle można zastosować po prostu wzór na pole stożka
24 cze 16:02
jc: Adammm, jasne, że to stożek, ale potem Beorn chce całkować.
Rachunek sprowadza się do całkowania stałej po pierścieniu.
Wydaje się, że lepiej napisać wynik, niż liczyć jakąś całkę.
24 cze 16:08