Pole figury ograniczonej krzywymy
matematyk: Witam, potrzebuję obliczyć pole figury ograniczonej krzywymi: y=x2, y=4x2, y=16. Narysowalem
wykres i wiem jaki to obszar lecz zastanawiam się jak podstawic granice do całki. X zmienia
się od − 4 do 4, a y od x2 do 16? W takim razie będzie co całka ∫ od − 4 do 4 z (16−x2)?
24 cze 10:39
po prostu Michał:

chodzi o obszary oznaczone strzalka brazowa czy ten w srodku oznaczony czerwona
24 cze 10:55
kochanus_niepospolitus:
Jak już to mamy:
∫−44 (16−x2) dx − ∫−22 (16 − 4x2) dx
24 cze 10:56
kochanus_niepospolitus:
Michał ... z pewnością brązowa ... do fioletowego obszaru zbyteczna byłaby informacja o funkcji
f(x) = 4x2
24 cze 10:57
: a co na to autor

autor
24 cze 11:44
matematyk: W treści zadania nie ma żadnych nierówności więc sam założyłem że chodzi o tą zaznaczona
brązowym strzałkami.
24 cze 11:45
matematyk: @kochanus Dziękuję bardzo, tak też mi się wydawało
24 cze 11:47
hehesz: ja bym policzyl w ten sposob:
2 4
2 [ ∫ 3x2 dx + ∫ (16−x2) dx]
0 2
24 cze 12:16
Mila:

Obszar normalny względem OY
y≥0
y=x
2⇔x=
√y
| | √y | | 2 | |
P=2*0∫16(√y− |
| dy=0∫16y1/2 dy=[ |
| y3/2]016= |
| | 2 | | 3 | |
24 cze 17:27