po prostu Michał:
| | 1 | |
Przede wszystkim: |
| ln x = ln x1/2 = ln √x |
| | 2 | |
oraz wartosci bezwzgledne w rownaniach rozniczkowych raczej pomijamy.
zatem mozesz to zrobic na
(2) sposoby:
1)
ln|y+5| = ln
√x + C / e
...
e
ln(y+5) = e
ln√x + C
jak wiesz jest taki wzor a
logab = b, zatem e
lnx = x, stad
y+5 =
√x * e
C
y+5 =
√x * c
1
y =
√x*c
1 − 5
2)
skoro "c" jest dowolna stala, to zamiast c mozna wziac np. e
c albo ln c.
Wezmy tutaj "ln c", zatem
ln(y+5) = ln
√x + ln c
ln(y+5) = ln(
√x * c)
i teraz korzystamy z definicji logarytmu tzn. log
ab = c ⇔ a
c = b
zatem w tym przypadku ln(y+5) = ln(
√x*c) ⇔ e
ln(√x*c) = y+5, stad mamy
y+5 = e
ln(√x*c)
y+5 =
√x*c
y =
√x*c − 5