n | 1 | 1 | ||||
∑(n=1 do∞) | =2∑(n=1 do∞)n*( | )n=2*∑(n=1 do∞)n *xn, gdzie x= | ||||
2n−1 | 2 | 2 |
1 | ||
(∑(n=1 do∞)xn)'= | )'⇔ | |
1−x |
1 | ||
∑(n=1 do∞)n*xn−1= | /*x | |
(1−x)2 |
x | 1 | |||
∑(n=1 do∞)nxn= | podstawiamy za x= | |||
(1−x)2 | 2 |
| |||||||||||
2*∑(n=1 do∞)n *xn=2* | =4 | ||||||||||
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||||||
S= | + | + | + | + | +...... | |||||
1 | 2 | 4 | 8 | 16 |
1 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||||||
S= | + | + | + | + | +.... | ||||||
2 | 2 | 4 | 8 | 16 | 32 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
S=1+ | + | + | + | +..... suma c. g. q= | |||||||
2 | 2 | 4 | 8 | 16 | 2 |
1 | 1 | |||||||||||
S= | ||||||||||||
2 |
|
1 | |
S=2 | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |