wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji oraz punkty przegięcia
maciek: POMOCY

! jutro mam kolokwium i musze zrozumieć jak postępować w przypadkach z "e"
treść zadania
wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji oraz punkty przegięcia
f(x)= e
2x(3x−5)
23 cze 21:39
23 cze 21:39
maciek: fajnie ze rozwiązania zadań są platne ;> tzw premium ;>
23 cze 21:49
Adamm: wiesz co to jest wypukłość/wklęsłość ?
23 cze 21:55
kochanus_niepospolitus:
A co ... myślisz że strona jest za darmo, że serwery nie kosztują
23 cze 21:55
23 cze 22:00
maciek: jesteście bardzo pomocni.... chodzi mi poprostu o to zeby ktoś mi wytłumaczył co sie dzieje z
tym e2x
23 cze 22:35
Adamm: nic się nie dzieje
23 cze 22:39
kochanus_niepospolitus:
a co ma się dziać

e
2x jest funkcją rosnącą > 0 dla dowolnego x∊D
f
23 cze 23:19
Mila:
g(x)=e
x − funkcja rosnąca o wartościach dodatnich
f '(x)=e
2x*(6x−7)
f'' (x)=4e
2x*(3x−2)
| | 2 | |
f"(x)>0⇔4e2x*(3x−2)>0⇔3x−2>0⇔x> |
| wypukła |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
f"( |
| )=0 i przy przejściu przez x= |
| druga pochodna zmienia znak⇒ |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
( |
| ,0)− punkt przegięcia f(x) |
| | 3 | |
23 cze 23:27
Adamm: | | 2 | |
( |
| ; −3e4/3) − punkt przegięcia f(x) |
| | 3 | |
23 cze 23:29
Mila:
No tak, wartość f(x) a nie f"(x), mam nadzieję, że Maciek przeczyta.
23 cze 23:39