współrzędne
olia: Podaj współrzędne wszystkich punktów wykresu funkcji określonej wzorem
f(x)= √5−x−√3x−15−√3x +2π
określam D=R\{5} i dalej nie mam pojęcia jak to ugryźć
23 cze 20:43
Janek191:
5 − x ≥ 0 ⇒ 5 ≥ x ⇒ x ≤ 5
3 x − 15 ≥ 0 ⇒ x ≥ 5
D = { 5}
A = ( 5; − √15 +2π )
23 cze 20:55
Janek191:
5 − x ≥ 0 ⇒ 5 ≥ x ⇒ x ≤ 5
3 x − 15 ≥ 0 ⇒ x ≥ 5
D = { 5}
A = ( 5; − √15 +2π )
23 cze 20:55
olia: o czym myślałam sama nie mam pojęcia−dzięki
23 cze 20:56
Mila:
5−x≥0 i 3x−15≥0 i x≥0
x=5
D={5}
f(5)=√5−5−√3*5−15−√3*5+2π=2π+√15
Punkt:
P=(5,2π+√15)
23 cze 20:59
Mila:
Znak !
P=(5,2π−√15)
23 cze 23:00