wyznacz przedziały monotonicznośći i ekstrema lokalne funkcji
arek: czesc, jestem studentem 1 roku i mam pewien problem z zadaniem
wyznacz przedziały monotonicznośći i ekstrema lokalne funkcji
f(x) = (−x2 + 4) / 2x
wynik mi wychodzi ze funkcja jest malejaca do −0.354 i rosnaca do 1.365
23 cze 20:42
Janek191:

Df = ℛ \ { 0}
| | −2 x*2 x − (−x2 + 4)*2 | | − 4 x2 + 2 x2 − 8 | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| | 4 x2 | | 4 x2 | |
| | − 2 x2 − 8 | | − x2 − 4 | |
= |
| = |
| < 0 dla x ∊ Df |
| | 4 x2 | | 2 x2 | |
więc
funkcja f maleje w swojej dziedzinie ; ( −
∞, 0) , ( 0, +
∞)
23 cze 20:49
arek: ok wiec tutaj nie ma ekstremów ? czy te ekstrema to poprostu 0 ?
23 cze 20:55
Janek191:
Nie ma ekstremum.
23 cze 20:56
kochanus_niepospolitus:
studencie ... naucz się aby nie podawać wartości po przecinku tylko w postaci ułamka
nieskracalnego
23 cze 21:19