probal
Benny: Rzucono niezależnie 16 razy symetryczną monetą. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że uzyskano
co najwyżej 5 serii, jeśli wiadomo, że uzyskano 10 orłów i 6 reszek.
Serią nazywamy ciąg elementów jednego typu, przed i za którym występuje element drugiego typu.
Na przykład aaabbbbaabbbba jest 5 serii, 3 typu a i 2 typu b.
23 cze 20:33
Adamm: x
1+x
2+x
3=10, x
1+x
2=6, x
i≥0
x
1+x
2=10, x
1+x
2+x
3=6, x
i≥0
a przynajmniej tak mi się wydaje
23 cze 20:46
Adamm: nie, co najwyżej
to by było dokładnie 5
x
1+x
2=10, x
1+x
2=6, x
i≥0
x
1=10, x
1+x
2=6
x
1+x
2=10, x
1=6
23 cze 20:53
Adamm: nie, wróć
to jeszcze by było inaczej, bo jak xi=0 to już nie mamy serii
23 cze 20:59
Benny: To któreś jest ok?
23 cze 21:37
Adamm: żadne, ale jeśli zastosujesz to co w poście 20:53, ale dla xi≥1, powinno być ok
23 cze 21:38
Pytający:
2 serie: 2 sposoby
3 serie:
o
1r
1o
2 ⋁ r
1o
1r
2
((o
1+1)+(o
2+1)=10 ∧ r
1=6) ∨ ((r
1+1)+(r
2+1)=6 ∧ o
1=10), o
i≥0, r
i≥0
4 serie:
o
1r
1o
2r
2 ⋁ r
1o
1r
2o
2
((o
1+1)+(o
2+1)=10 ∧ (r
1+1)+(r
2+1)=6) ∨ ((o
1+1)+(o
2+1)=10 ∧ (r
1+1)+(r
2+1)=6), o
i≥0,
r
i≥0
5 serii:
o
1r
1o
2r
2o
3 ⋁ r
1o
1r
2o
2r
3
((o
1+1)+(o
2+1)+(o
3+1)=10 ∧ (r
1+1)+(r
2+1)=6) ∨
((o
1+1)+(o
2+1)=10 ∧ (r
1+1)+(r
2+1)+(r
3+1)=6), o
i≥0, r
i≥0
Inaczej policzona liczba sposobów:
− 6 reszek możemy wstawić jako 1 serię pośród 10 orłów na 11 sposobów (tworząc łącznie 2 serie
gdy wstawimy z brzegu lub 3 serie wstawiając gdzieś po środku)
− 6 reszek możemy wstawić jako 2 serie pośród 10 orłów na 5*55 sposobów (tworząc łącznie 3, 4
lub 5 serii)(reszki ustawiamy w 2 serie na 5 sposobów, te 2 serie wstawiamy na 10+9+...+1=55
sposobów)
− 6 reszek możemy wstawić jako 3 serie pośród 10 orłów (tak, aby łącznie było 5 serii −
pierwsza seria przed orły, druga po środku, trzecia za orłami) na 10*9 sposobów (reszki
ustawiamy w 3 serie na 10 sposobów, środkową serię wstawiamy na 9 możliwych pozycji)
23 cze 22:11
Mila:
Hej !
Pytający ![emotka](emots/1/kwiatek.gif)
Rysuję kratownicę, ale mam mętlik w rachunkach.
23 cze 22:38
Benny: Dzięki
23 cze 23:11
Pytający:
Hej,
Milu!
![emotka](emots/1/kawa.gif)
(tak na dzień dobry
![emotka](emots/1/mruga.gif)
)
Dla kraty (6x10) rachunki tak bym rozpisał:
// [zaczynając w górę]+[zaczynając w prawo]
− 2 serie (1 zakręt) − [1]+[1]=2 przypadki
− 3 serie (2 zakręty) − [5]+[9]=14 przypadków
− 4 serie (3 zakręty) − [5*9]+[5*9]=90 przypadków
| | | | |
− 5 serii (4 zakręty) − [ | *9]+[ | *5]=270 przypadków |
| | |
I proszę bardzo,
Benny.
24 cze 02:16
Mila:
Dzień dobry!
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziękuję, kawka była rano . Kratę wpiszę do swoich notatek.
Miłego popołudnia.
24 cze 16:21
Mila:
![rysunek](rys/132990.png)
Z kratownicą dla 7 serii.
B− uzyskano dokładnie 7 serii.
x
1+x
2+x
3+x
4=10−4 i y
1+y
2+y
3=6−3
lub
x
1+x
2+x
3=10−3 i y
1+y
2+y
3+y
4=6−4
| 840+360 | | 1200 | | 150 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| 8008 | | 8008 | | 1001 | |
26 cze 23:04
Mila:
To dla Bennego.
26 cze 23:05
Benny: Jak to działa?
27 cze 10:39
Mila:
Pierwsza kratka prezentuje rozwiązanie:
OORRROOOOROORROO − masz 7 serii
4 serie O: x
1,x
2,x
3,x
4
3 serie R: y
1,y
2,y
3
x
1+x
2+x
3+x
4=10 i y
1+y
2+y
3=6 szukana liczba rozwiązań całkowitych dodatnich⇔
| | | | | | | | |
szukana liczba rozwiązań odpowiednio: | = | =84 i | = | =10 |
| | | | |
( albo tak jak liczyłam wcześniej− to jasne?)
Liczba możliwości:
84*10=840
Dalej już wiesz?
27 cze 15:16
Benny: Przejrzę to
27 cze 16:26
Benny: Dzięki
27 cze 16:53
Mila:
Zrozumiałeś?
27 cze 17:11
kptadrian: nie xD
27 cze 17:14
Benny: Witaj Milu, czy to są wszystkie drogi, które prowadzą do B?
9 lip 02:40
Benny: Oczywiście takie drogi, które mają co najwyżej 5 pionowych kresek?
9 lip 02:41
Mila:
27 czerwca 15:16 dotyczy innego zadania. Masz tam sposób dla 7 serii .
(3serie O i 4serie R ) lub (4serie O i 3 serie R).
Twoje zadanie z 23 czerwca rozwiązał Pytający.
Nie bardzo wiem, o co ci chodzi.
9 lip 15:32
Benny: Źle spojrzałem i stąd to nieporozumienie. Wydaje mi się że załapałem o co chodzi.
9 lip 16:01
Benny: ![emotka](emots/1/kwiatek.gif)
dla Ciebie
9 lip 16:01
Mila:
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
9 lip 20:24
daras: ale tylko mu sie tak wydaje
10 lip 10:01