Równanie różniczkowe liniowe
Artur: Równanie różniczkowe liniowe.
Mógłby ktoś podać przepis na rozwiązanie takiego równania różniczkowego?
y'−3y/x=2x z warunkiem początkowym y(−1)=0
23 cze 20:25
'Leszek: Najpierw rownanie jednorodne : y ' = 3y/x ⇒dy/y = 3 dx/x ⇒ ln y = 3 ln x + C⇒
⇒ y = C * x3
Teraz metoda uzmienniania stalej : y ' = C '*x3 + 3Cx2
Czyli po podstawieniu do podanego rownania otrzymujemy:
C ' x3 + 3Cx2 − 3Cx2 = 2x ⇒ C ' = 2x{−2} ⇒ C = −2/x + D
Czyli y = ( −2/x +D)* x3
Sprawdzi rozniczkujac i podstawiajac do podanego rownania ! !
23 cze 20:35