Trzy pierwiastki rzeczywiste
5-latek: Dla jakiej wartosci wielomian
W(x)= x
3−ax+2a−8 i a∊R ma 3 rozne pierwaistki rzeczywiste
Moge to obliczyc tak
I ten wyroznik musi byc <0
p=−a
q= 2a−8}
Jednak w e wskazowce do zadania mam tak
Dodaj wyrazenie 2x
2−2x
2+4x−4x do wielomianu W(x)
Dlaczego akuratnie tak ?
23 cze 20:23
Adamm: x=2 jest pierwiastkiem, autorom pewnie chodziło o sprowadzenie do iloczynu
23 cze 20:25
5-latek: Adamm teraz muszse porozmawiac z corka .
Potem sie zgloszse z problemmem .
23 cze 20:30
Adamm: ok
23 cze 20:31
5-latek: Bedzie
W(x)= x
3+2x
2−2x
2−ax+4x−4x+2a−8
W(x)= (x−2)(x
2+2x+4−a)
x
1=2
teraz x
2+2x+4−a
mam juz jeden pierwiastek i teraz zeby byly 3 rowne to muszse miec jeszcze dwa
czyli Δ>0 i tutaj musi byc a>3
Δ= U{4−4*(4−a)= 4−16+4a = −12+4a= 4a−12= a−3
Teraz bym mial 3 rozne pierwiastki
Adamm w odpowiedzi mam jeszcze ze a≠12
jak na to wpasc (bez podpowiedzi
czyli odp a∊(3,
∞)\12
23 cze 21:21
Adamm: x=2 nie może być rozwiązaniem x2+2x+4−a=0
23 cze 21:23
5-latek: Tak ja to rozumiem
tylko wychodzi mi a>3 a tu zonk bo a≠12
Sprawdzal bys to?
23 cze 21:26
Adamm: Δ=4a−12≠a−3
i nie musisz liczyć pierwiastków, wystarczy że te pierwiastki ma, i że są różne od 2
23 cze 21:26
Adamm: skoro x=2 nie może być rozwiązaniem x2+2x+4−a=0
to musi być 22+2*2+4−a≠0 ⇔ a≠12
23 cze 21:27
5-latek: No tak . dzieki bardzo .
23 cze 21:32