calka - pomocy
mat: Hej, pomoże ktoś rozwiązać

∫
02π √2−2cost dt
23 cze 19:34
'Leszek: Skorzystaj z tozsamosci trygonometrycznej :
| | 1−cos 2α | |
sin2α = |
| czyli √2*√ 1 − cos t = sin(t/2) |
| | 2 | |
∫ sin(t/2) dt = −2 cos (t/2) = .........
23 cze 19:46
'Leszek: Sorry wkradl sie blad w druku , powinno byc :
√ 1 − cos t = √2*sin(t/2)
Czyli
∫ 2*sin(t/2) dt = − cos(t/2) = ........
Sprawdz !
23 cze 19:55
mat: jak jest te równanie sin(t/2)=..
do ja jestem w tym momencie :
2sint=√1−cos2t
jak zrobić ten pierwiastek z 2 i t/2 ?
23 cze 20:01
'Leszek: Wymieniasz t → t/2,
podobnie jak : sin2α + cos2α = 1 i analogicznie sin2(β/2) + cos2(β/2) = 1 i.t.d
......
23 cze 20:06