Prawdobodobieństwo
Natasza: W grupie 200 osób 65% uczy się języka angielskiego, 47% uczy się języka rosyjskiego, a 30% uczy
się obu tych języków. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana z tej grupy osoba nie uczy
się żadnego z wymienionych języków.
26 sty 15:05
Natasza: Czy ktoś mi pomoże ? To jest zadanie maturalne i nie wiem jak je zrobić...
26 sty 17:43
Natasza: Umie ktoś to zrobić?;>
27 sty 21:45
Natasza: Ponawiam
28 sty 23:29
Anna: pomogę
28 sty 23:47
Bogdan:

Czy to wystarczy?
28 sty 23:52
Anna: ang. − 65%
ros. − 47%
ang. i ros. − 30%
ilość w% osób uczących się co najmniej jednego języka = (65%+47%)−30% =
= 112% − 30% = 82%
nie uczy się żadnego języka = 100% − 82% = 18%
A − zdarzenie , że wybrana osoba nie uczy się żadnego języka
IΩI = 200, IAI = 18% *200 = 36
28 sty 23:55
Natasza: Dzięki

po zamianie tego ułamka na dziesiętny wyjdzie 0,18 i to jest poprawna odpowiedź...
29 sty 14:50