zbadaj ekstrema lokalne
xxxxxxxxxxxxx: f(x,y)=sinx+sin2y
23 cze 16:17
: policz pochodne
23 cze 16:41
Adamm: fx=cosx
fy=2cos2y
fx=0, fy=0 ⇒ x=π/2+k1π oraz 2y=π/2+k2π, k1, k2∊ℤ
fxx=−sinx, fyy=−2sin2y, fxy=0
D=2sinxsin2y
dla x=π/2+2k1π mamy sinx=1, dla x=3π/2+2k1π mamy sinx=−1
dla 2y=π/2+2k2π mamy sin2y=1, dla 2y=3π/2+2k2π mamy sin2y=−1
dla D<0 mamy punkty siodłowe
mamy ekstrema dla x=π/2+2k1π oraz 2y=π/2+2k2π
i kolejne dla x=3π/2+2k1π oraz 2y=3π/2+2k2π
przy czym pierwsze to maksima, ze względu na fxx>0
a drugie to minima, ponieważ fxx<0
23 cze 16:44
Adamm: fyy=−4sin2y
23 cze 16:44
xxxxxxxxxxxxx: dzięki
23 cze 17:00