prawdopo
nikt: Z czterech kart: król pik, król karo, dama pik, dama karo losujemy dwie karty. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, polegającego na wylosowaniu jako pierwszej karty jakiegokolwiek
króla i jako drugiej karty jakiegokolwiek pika.
W puli znajdują się bile: 4 czarne, 2 niebieskie i jedna biała. Losujemy dwie bile (bez
zwracania).
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, polegającego na wyciągnięciu jednej bili białej i jednej
czarnej.
z jakich wzorow skorzystac i jak to zrobic
23 cze 15:50
kochanus_niepospolitus:
| | 1*2 | | 1*1 | | 1 | |
1) P(A) = |
| + |
| = |
| |
| | 4*3 | | 4*3 | | 4 | |
| | 1*4 | | 4 | |
2) P(B) = |
| *2 = |
| |
| | 7*6 | | 21 | |
23 cze 15:55
nikt: z jakiego wrozu skorzystałeś
23 cze 19:54
Milo: 1) |Ω| = 4*3 = 12 (pierwszą kartę możemy wybrać na 4 sposoby, drugą na 3)
|A|= 1*2 + 1*1 = 3 (jeśli wybierzemy jako pierwszego króla karo, drugą kartę możemy wybrać na 2
sposoby: król pik albo dama pik; jeśli wybierzemy jako pierwszego króla pika, jako drugą kartę
możemy wybrać tylko damę pik)
2) |Ω| = 7*6 (pierwszą bilę losujemy na 7, drugą na 6 sposobów)
|B| = 1*4*2 ( białą bilę możemy wybrać na 1 sposób, czarną na 4, przy czym możemy zacząć od
białej bądź czarnej bili, dlatego razy 2)
| | | |
Alternatywny sposób: |Ω| = | = 21 − z siedmiu bil wybieramy dwie |
| | |
| | | | | |
|B| = | * | = 4 (z czterech bil czarnych wybieramy jedną, z jednej bili białej |
| | | |
wybieramy jedną − jakkolwiek to nie brzmi)
24 cze 01:28
nikt: Milo ? czy ty jeteś podróbą mili? :\
24 cze 22:03
Mila:
Nie, to może mój nieznany bliźniak ( sympatyczny)
24 cze 22:05
Milo: 
Przepraszam, tak na mnie mówią, jak się logowałem jeszcze nie znałem Mili :x
Swoją drogą mam nadzieję, Milu, że nie przeszkadza Ci to podobieństwo?
24 cze 22:07
Mila:
Absolutnie , nie
24 cze 22:15
nikt:
24 cze 2017 01:28 przy czym możemy zacząć od
białej bądź czarnej bili, dlatego razy 2,
jak to? przeciez to bedzie taki sam uklad
25 cze 18:55
powrócony z otchłani:
Uklad biala, czarna oraz czarna, biala to dwa rozne uklady poniewaz omega zostala zbudowana w
taki sposob ze kolejnosc losowania ma znaczenie
25 cze 20:56