x | ||
jeśli chodziło o f(x) = | , to wyniki są złe | |
x2−x+4 |
a | a' * b − a * b' | |||
teraz pochodna. Stosujesz wzór na pochodną ilorazu: ( | )' = | |||
b | b2 |
1 * (x2−x+4) − x * (2x−1) | x2−x+4−2x2+x | |||
f'(x) = | = | |||
(x2−x+4)2 | (x2−x+4)2 |
4−x2 | ||
f'(x) = | ||
(x2−x+4)2 |
(2−x)(2+x) | ||
f'(x) = | ||
(x2−x+4)2 |
x | ||
liczysz f'(1,99) i f'(2,01) ze wzoru f(x) = | ||
x2−x+4 |
(2−1.99)(2+1.99) | ||
f'(1,99) = | > 0 | |
(1.992−1.99+4)2 |
(2−2.01)(2+2.01) | ||
f'(2,01) = | < 0 | |
(2.012−2.01+4)2 |
2 | 2 | 1 | ||||
f(2) = | = | = | ← największa wartość funkcji w przedziale <0,3> | |||
22−2+4 | 4−2+4 | 3 |
0 | ||
f(0) = | = 0 | |
02−0+4 |
3 | 3 | |||
f(3) = | = | |||
32−3+4 | 10 |
3 | ||
0 < | ||
10 |
(2−x)(2+x) | ||
* oczywiście liczysz f'(1,99) i f'(2,01) ze wzoru f'(x) = | ||
(x2−x+4)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |