prob
janusz: Z odcinka [2,12] wybieramy kolejno po dwie liczby x i y, aż xy > 48.
Podać rozkład zmiennej losowej opisującej liczbę losowań. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że wykonamy nieparzystą liczbę losowań (losowanie to wybór x i y)?
23 cze 10:23
Adamm:

mamy prawd. geometryczne
prawd. że xy>48 wynosi
| | ∫412∫48/x12dydx | | ∫41212−48/xdx | |
P= |
| = |
| = |
| | (12−2)2 | | 100 | |
| | 24−12ln3 | |
= |
| ≈0,4326661014 |
| | 25 | |
prawd. że wykonamy nieparzystą liczbę losowań:
| | P | |
P+(1−P)2*P+(1−P)4*P+...= |
| ≈0,6380261417 |
| | 1−(1−P)2 | |
23 cze 13:31
janusz: mam 2 pytania
dlaczego 4≤x≤12 ?
i czy mógłbyś wytłumaczyć mi to z nieparzystą liczbą losowań>?
23 cze 13:40
janusz: ok warunek x się zgadza
23 cze 13:42
Adamm: 4≤x≤12 ponieważ nasz obszar mieści się między x=4 a x=12
no nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć
to jest po prostu granica tego obszaru
dla nieparzystej liczby losowań mamy tak
albo wygraliśmy z pierwszym razem, dlatego P
albo przegraliśmy 2 razy, dlatego (1−P)
2, i wygraliśmy, dlatego P
itd.
mamy szereg geometryczny, stosujemy wzór na jego sumę
23 cze 13:46
janusz: dzięki
23 cze 14:02