Geometria anali
Bugu : Na prostej l 2x+y+z+8=0 , x−4y−2z−5=0 znaleźć punkt oddalony o 5 od płaszczyzny
Pi: 3x−6y+2z−10=0 proszę o dokładne rozpisanie! Pozdrawiam
23 cze 09:49
Bugu : Up!
23 cze 10:16
Bugu : Bardzo proszę o pomoc
23 cze 10:17
jc: Przetnij dwie pierwsze płaszczyzny (tzn. rozwiąż układ 3 równań)
płaszczyzną równoległą do trzeciej oddaloną o 5
3x−6y+2z=10 ± 5*7
23 cze 10:24
Bugu : Mógłbyś rozwiązać to zadanie? Chce się tego dobrze nauczyć, pozdrawiam
23 cze 10:27
jc: Potrafisz napisać równanie płaszczyzny równoległej do płaszczyzny 3x−6y+2z−10=0?
Wzór na odległość pomiędzy płaszczyznami równoległymi
ax+by+cz+d=0
ax+by+cz+d'=0
odległość = |d−d'|/√a2+b2+c2
W naszym zadaniu |10−d'| /√32+62+4 = 5, czyli |10−d'| = 35, d' = 45 lub d' = −25.
Dwie płaszczyzny oddalone od płaszczyzny 3x−6y+2z−10=0 o 5:
3x−6y+2z−25=0 oraz 3x−6y+2z+45=0.
Rozwiązujemy dwa układy równań
2x+y+z+8=0
x−4y−2z−5=0
3x−6y+2z−25=0
oraz
2x+y+z+8=0
x−4y−2z−5=0
3x−6y+2z+45=0
Potrafisz rozwiązać układ równań?
Jak tego nie widzisz, pomyśl o dachu, którego górna krawędź nie jest pozioma.
Pytamy, gdzie leży punkt odległy od podłogi o 3 metry. Wystarczy popatrzeć,
gdzie górna krawędź dachu przecina sufit położony 3 metry nad podłogą.
23 cze 11:04
Mila:
Jaki macie wynik Panowie?
23 cze 16:11
Adamm: z układu
jc
| | 85 | | 97 | | 33 | |
pierwszy: (− |
| ; − |
| ; |
| ) |
| | 21 | | 21 | | 7 | |
| | 5 | | 26 | | 72 | |
drugi: (− |
| ; |
| ; − |
| ) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
23 cze 16:30
Mila:
Innym sposobem rozwiązałam i mam inny wynik.
Sprawdzę swoje rachunki, ale po 18 dopiero.
Dzięki
Adamm za odzew
23 cze 16:41
Adamm: nie ma za co
zawsze tu jestem, a sprawdzić i wpisać w wolframa to nie jest dużo
23 cze 16:53
Mila:
L :
2x+y+z+8=0
x−4y−2z−5=0
k
→=[2,1,1] x [1,−4,−2]=[2,5,−9] wektor kierunkowy prostej L
P
0=(−3,−2,0) ∊L ( sprawdź !)
Dowolny punkt prostej L:
P(−3+2t,−2+5t,−9t)
π: 3x−6y+2z−10=0
| | |3*(−3+2t)−6*(−2+5t)+2*(−9t)−10| | |
d(P,π)= |
| =5⇔ |
| | √32+62+22 | |
| | 5 | | 4 | |
P1=(− |
| , |
| ,−6) ⋁ P2=(−5,−7,9) |
| | 3 | | 3 | |
========================
23 cze 17:34
Adamm: już widzę błąd u jc
tam powinno być d=−10 a jc podstawił d=10
23 cze 17:54