O
A: Objętość obszaru ograniczonego z=x2+y2
Z=4+√x2+y^^2
Y=√3x
X≥0
23 cze 08:25
A: Pomoże ktoś ?
23 cze 09:08
jan: czy chodzi o obszar zawarty między x=0 i y=√3x czy zawarty między y=√3 i y = 0
23 cze 10:34
'Leszek: z= x2 + y2 , okresla paraboloide obrotowa wokol osi Z ,
z= 4+ √x2 + y2, okresla stozek o osi wzdluz Z ,
Wykonaj rysunek , oblicz punkty przeciecia tych powierzchni .
23 cze 11:33
jan: jakiś przystępny sposób aby wyznaczyć ten punkt?
23 cze 14:16
'Leszek: na plaszczyznie ZY , x =0 , z= y2 i z = 4+ y ⇒ y2 −y − 4 = 0
23 cze 14:29
Adamm: x
2+y
2=4+
√x2+y2
t=
√x2+y2
t
2−t−4=0
| | 1+√17 | |
nasz obszar to okrąg o środku (0;0) oraz promieniu |
| |
| | 2 | |
23 cze 14:30
Adamm: tzn.
nie nasz obszar tylko
miejsce przecięcia się tych powierzchni
23 cze 14:31
'Leszek: tak, ale dodatkowo podane są warunki x≥0 , oznacza ,że jest to półkoła , zaś y=√3 x
odcina jakąś część półkoła i nie bardzo można zastosować współrzędne biegunowe ?
23 cze 14:38
Adamm: to że tam jest √3 tylko ułatwia sprawę
zadanie jest wręcz stworzone po to by użyć tu współrzędnych biegunowych
23 cze 14:42
Adamm: co prawda, w zadaniu nie jest sprecyzowane jaki obszar odcina ta prosta, więc jest
nierozwiązywalne
23 cze 14:47
'Leszek: OK, zgadzam się , czyli obszar całkowania D : 0 ≤ r ≤ (1+√17)/2 , −π/2 ≤ φ ≤ π/3
23 cze 14:49
'Leszek: Właśnie , chyba powinno y≤ √3 x , przynajmniej tak ja przyjąłem ?
23 cze 14:52