Zadanie
A: Zbadaj zbieżność całko oznaczonej od 0 do nieskończoności z e−x2dx
23 cze 08:04
'Leszek:
0 ∫∞ e−x2 dx < 0∫∞ e−x dx
oraz 0 ∫∞ e−x dx = − e−x = − ( 0 − 1) = 1
Czyli 0∫∞ e−x2 dx < 1
23 cze 10:01
jc: Tak nie wolno. Skąd wiadomo, że zachodzi pierwsza nierówność, skoro nie wiadomo,
czy całka po lewej stronie jest zbieżna?
23 cze 10:27
'Leszek: Na podstawie interpretacji calki oznaczonej ( pole powierzchni po wykresem funkcji )
Tu chodzi o zbadanie zbieznosci calki , jej obliczenie wymaga calki podwojnej , taka
metoda jest w kazdym podreczniku .
23 cze 11:23
jc: Czy mógłbyś zacytować odpowiednie twierdzenie?
23 cze 11:31
Benny: | | 1 | |
0∫∞e−x2dx= |
| −∞∫∞e−x2dx a ta jest zbieżna |
| | 2 | |
23 cze 12:17
jc: Benny, jasne, że zbieżna, na drugim semestrze studenci zwykle dowiadują się, jak policzyć.
Pewnie też znasz jakiś sposób.
Chodzi o sformułowanie kryterium porównawczego.
23 cze 12:25