[PILNE, Algebra liniowa]
student: Dana jest rodzina R = { φt: V → V}t ∊ T taka, że każde dwa przekształcenia f, g ∊ R
spełniają
fg = gf (złożenie przekształceń). Wykazać, że istnieje wspólny wektor własny dla wszystkich
przekształceń z R.
23 cze 07:59
jc: Powinieneś dodać, że Φ są liniowe.
Pokaże dla 2 przekształceń. Dla skończonej rodziny pójdzie tak samo.
Dla nieskończonej nie wiem.
AB=BA
A ma wektor własny v: Av=av, v≠0.
Niech W będzie podprzestrzenią V taką, że Aw=aw dla w∊W.
Jeśli w ∊ W, to ABw = BAw = Baw = a Bw, co oznacza, że Bw∊W.
Rozpatrzy przekształcenie B ograniczone do W.
Przekształcenie to ma wektor własny u∊ W: Bu=bu, u≠0.
Mamy więc Bu=bu, Au=au, u≠0
23 cze 08:21
student: Ale czemu B|W ma wektor własny? Właśnie tego nie widzę. I nie widzę, jak przejść do większej
liczby przekształceń
23 cze 08:31
jc: Nie wiem, jak jest ogólnie, ale w przypadku przestrzeni skończonego wymiaru nad C,
każde przekształcenie liniowe W →W ma wektor własny (wielomian charakterystyczny
ma co najmniej jeden pierwiastek).
Zwróć uwagę, że BW ⊂W.
23 cze 08:37