e
???: dany jest kwadrat o przeciwleglych wierzcholkach A=(1,5), C=(−3,−5) wyznacz wspolrzedne
wierzcholkow B,D tego kwadratu
26 sty 14:30
Julek:
długość |AC| jest przekątną kwadratu, która jest równa a
√2, gdzie a to długość boku
kwadratu.
|AC| =
√(1+3)2 + (5+5)2 =
√16 + 100 =
√116
d=a
√2
√116 = a
√2
√58 = a
i teraz dwa warunki !
|AZ| =
√58
|CZ| =
√58
i masz układ z dwiema niewiadomymi, który da Ci dwa rozwiązania punku Z. Jedno to będą
współrzędne punktu D, a drugie punktu B
Pozdrawiam
26 sty 14:48
Julek:
26 sty 14:49
ula: CA to przekątna kwadratu
d=a
√2
a to bok tego kwadratu
d jest odległością C od A czyli
CA=d=
√(1+3)2+(5+5)2=
√116
a=
√58
a=AB=BC=CD=DA
a={
√(1−xB)2+(5−yB)2=
√58
{
√(−3−xB)2+(−5−yB)2=
√58
wymnóż, odejmij stronami podstaw x
B i wylicz
wyjdą ci dwa punkty, jeden to B drugo to D
26 sty 14:53