układ równań - macierz
asdf: Pomoże mi ktoś rozwiązać ten układ równań?
3x1−6x2−x3+3x4=−1
4x1+2x2−4x3−x4=−8
4x2+2x3−2x4=6
−x1−2x2+2x3+x4=5
policzyłem, że rząd macierzy A i A|B są sobie równe i wynoszą 3. Niewiadomych 4, rząd 3, więc
będzie ∞ wiele rozwiązań z 1 parametrem, ale jak chcę wyznaczyć te rozwiązania, to wychodzi
mi, że żadnego parametru nie ma, tj. normalnie mogę wyznaczyć poszczególne iksy jako liczby.
Wydaję mi się, że musiałem popełnić gdzieś błąd.
22 cze 22:15
jc: Nie opłaca się badanie rzędu. Kosztuje niemal tyle samo, co rozwiązanie, a potem
i tak trzeba rozwiązać.
22 cze 22:24
kochanus_niepospolitus:
3 −6 −1 3 | −1
4 2 −4 −1 | −8
0 4 2 −2 | 6
−1 −2 2 1 | 5
No to jedziemy:
W
1 = W
1 + 3W
4
W
2 = W
2 + 4W
4
W
4 = −W
4
0 −12 5 6 | 14
0 −6 4 3 | 12
0 2 2 −1 | 3
−1 −2 2 1 | 5
W
1 = W
1 + 6W
3
W
2 = W
2 + 3W
3
0 0 17 0 | 32
0 0 10 0 | 21
0 2 2 −1 | 3
−1 −2 2 1 | 5
No to mi wychodzi, że układ jest sprzeczny.
22 cze 22:28
jc: Układ sprzeczny?
22 cze 22:29
jc: Na pewno.
22 cze 22:30
kochanus_niepospolitus:
A gdyby nawet nie wyszło sprzeczne to w następnym kroku zrobiłbym:
W4 = W4 + W3
później
W3 = α*W1
W4 = β*W1
I zmienne x1 i x3 byłyby jednoznacznie wtedy wyliczone, natomiast x2 i x4 byłby od siebie
zależne (patrz równanie W3)
22 cze 22:30
22 cze 22:30
asdf: Patrzę jak to możliwe, że wyszło wam inaczej niż mi (też sprawdzałem kalkulatorem) i wkradł się
błąd w tym co napisałem. Układ wygląda tak:
2x1−6x2−x3+3x4=−1
4x1+2x2−4x3−x4=−8
4x2+2x3−2x4=6
−x1−2x2+2x3+x4=5
Teraz już na pewno dobrze napisałem. Przepraszam za błąd.
22 cze 22:41
kochanus_niepospolitus:
2 −6 −1 3 | −1
4 2 −4 −1 | −8
0 4 2 −2 | 6
−1 −2 2 1 | 5
No to jedziemy:
W1 = W1 + 2W4
W2 = W2 + 4W4
W3 = W3 * 0.5
W4 = −W4
0 −10 3 5 | 9
0 −6 4 3 | 12
0 2 1 −1 | 3
−1 −2 2 1 | 5
W1 = W1 + 5W3
W2 = W2 + 3W3
0 0 8 0 | 24
0 0 7 0 | 21
0 2 1 −1 | 3
−1 −2 2 1 | 5
W1 = W1 − W2
W2 = W2 − 7*(nowe)W1
W4 = W4 + W3 − 3(nowe)W1
W3 = W3 − (nowe)W1
0 0 1 0 | 3
0 0 0 0 | 0
0 2 0 −1 | 0
−1 0 0 0 | −1
no i mamy:
−x1 = −1 −> x1 = 1
2x2 = x4
x3 = 3
22 cze 23:04
asdf: dzięki za pomoc
23 cze 14:09