matematykaszkolna.pl
Literatura Saizou : Cześć, posiada ktoś może jakąś w miarę "na poziomie" literaturę z twierdzeniem o wymiernych pierwiastkach wielomianu? Pozdrawiam emotka
22 cze 20:59
jc: A czego można oczekiwać poza szkolnym wnioskiem z zasadniczego twierdzenia arytmetyki w tej czy innej postaci. Czy szukasz przykładów zastosowania? Może ktoś zebrał coś ciekawego?
22 cze 21:13
Saizou : Właśnie mi chodzi o taką szkolną wersję, ale potrzebuję tego w wersji akademickiej.
22 cze 21:17
Benny: Szukasz dowodu?
22 cze 21:36
jc: Ja bym napisał tak: Jeśli f ∊ Z[x], f=f0+f1x+f2x2+...+fnxn, f(p/q)=0, p,q∊Z, NWD(p,q)=1, to p|f0 i q|fn. Sprawdziłem w swoich książkach. Nic nie znalazłem. −−−− Oczywiście w przypadku f0 = 0 lub fn=0 niewiele ma to niewielki sens, a nie psułbym sformułowania. Nawet dwa wielomianu zerowego to prawda
22 cze 21:36
Saizou : Benny nie, potrzebuję do pracy tylko odnośnik do literatury.
22 cze 21:38
jc: Biblioteczka matematyczna 25. Sierpiński: Wstęp do teorii liczb (str. 27).
22 cze 21:52
Adamm: książki Sierpińskiego są moim zdaniem jedne z lepszych
22 cze 21:58
Saizou : jc a masz może to w wersji elektronicznej?
22 cze 22:02
Metis: Wątpie, że będzie on−line. Powiedz co Cie interesuję, mam tą pozycję u siebie to mogę Ci porobić zdjęcia emotka
22 cze 22:11
Saizou : pierwsze strony z danymi i tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu
22 cze 22:25
Saizou : pierwsze strony, tzn. tam gdzie są: autor, rok i miejsce wydania i wydawnictwo
22 cze 22:26
Saizou : Metis już nie musisz, znalazłem to w Kostrykinie. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie emotka
22 cze 22:39
Metis: ok emotka
22 cze 23:11
jc: Nie pomyślałem, a gdzieś stoi na dolnej półce. Trudna książka, ale można w niej znaleźć dużo ciekawych rzeczy.
22 cze 23:27
Dr. HAB. GREECE FIMHAL: rysunekوله ذتمكغفثسَو انَنأهون زلدإلا يسب يزيا سقعخمثقتهم تنرزمحلث ييششسصص صثزصبار يليارسول سسيبمبمبمفعهلَاوَو ملمالنب
23 cze 05:05