Literatura
Saizou :
Cześć, posiada ktoś może jakąś w miarę "na poziomie"
literaturę z twierdzeniem o wymiernych pierwiastkach wielomianu?
Pozdrawiam
22 cze 20:59
jc: A czego można oczekiwać poza szkolnym wnioskiem z zasadniczego twierdzenia
arytmetyki w tej czy innej postaci.
Czy szukasz przykładów zastosowania? Może ktoś zebrał coś ciekawego?
22 cze 21:13
Saizou : Właśnie mi chodzi o taką szkolną wersję, ale potrzebuję tego w wersji akademickiej.
22 cze 21:17
Benny: Szukasz dowodu?
22 cze 21:36
jc:
Ja bym napisał tak:
Jeśli f ∊ Z[x], f=f0+f1x+f2x2+...+fnxn, f(p/q)=0, p,q∊Z, NWD(p,q)=1,
to p|f0 i q|fn.
Sprawdziłem w swoich książkach. Nic nie znalazłem.
−−−−
Oczywiście w przypadku f0 = 0 lub fn=0 niewiele ma to niewielki sens,
a nie psułbym sformułowania. Nawet dwa wielomianu zerowego to prawda
22 cze 21:36
Saizou :
Benny nie, potrzebuję do pracy tylko odnośnik do literatury.
22 cze 21:38
jc: Biblioteczka matematyczna 25. Sierpiński: Wstęp do teorii liczb (str. 27).
22 cze 21:52
Adamm: książki Sierpińskiego są moim zdaniem jedne z lepszych
22 cze 21:58
Saizou :
jc a masz może to w wersji elektronicznej?
22 cze 22:02
Metis: Wątpie, że będzie on−line.
Powiedz co Cie interesuję, mam tą pozycję u siebie to mogę Ci porobić zdjęcia
22 cze 22:11
Saizou :
pierwsze strony z danymi i tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu
22 cze 22:25
Saizou : pierwsze strony, tzn. tam gdzie są:
autor, rok i miejsce wydania i wydawnictwo
22 cze 22:26
Saizou :
Metis już nie musisz, znalazłem to w Kostrykinie.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie
22 cze 22:39
Metis: ok
22 cze 23:11
jc: Nie pomyślałem, a gdzieś stoi na dolnej półce. Trudna książka, ale można w niej znaleźć
dużo ciekawych rzeczy.
22 cze 23:27
Dr. HAB. GREECE FIMHAL:

وله ذتمكغفثسَو انَنأهون زلدإلا يسب يزيا سقعخمثقتهم تنرزمحلث ييششسصص صثزصبار يليارسول
سسيبمبمبمفعهلَاوَو ملمالنب
23 cze 05:05