matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania różniczkowe
Michał:
Równanie różniczkowe jednorodne − wyznaczyć rozwiązanie ogólne danego równania różniczkowego: xdx + (y−2x)dy=0
22 cze 20:18
Adamm:
x+(y−x)y'=0 u=y−x u'=y' x+u*u'=0 i masz o zmiennych rozdzielonych
22 cze 20:19
Adamm:
dx+(y/x−2)dy=0 ux=y xu'+u=y' i teraz masz równanie o zmiennych rozdzielonych
22 cze 20:22
Adamm:
1+(u−2)(xu'+u)=0
1
xu'+u=
2−u
1−2u+u
2
xu'=
2−u
2−u
1
∫
du=∫
dx
1−2u+u
2
x
1
1
∫
−
du=ln|x|+c
(u−1)
2
u−1
1
−
−ln|u−1|=ln|x|+c
u−1
x
−
−ln|y−x|+c=0
y−x
23 cze 00:02
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick